Tuesday, January 29, 2013

ვის შეიძლება განუვითარდეს საკვებისმიერი ალერგია


 ვის შეიძლება განუვითარდეს საკვებისმიერი ალერგია


მაგალითად: 6-7 მილიონ ამერიკელს აქვს საკვებისმიერი ალერგია; ბავშვების 3 – 8 %-ს აქვს ზემგრძნობელობა ამა თუ იმ პროდუქტის მიმართ, თუმცა აქედან 2%-ში 10 წლის ასკამდე თვითგანკურნება ხდება.
არახისის, თხილის, კაკლის, თევზის მიმართ ალერგია კი, როგორც წესი, მთელი ცხოვრება რჩება.
საკვებისმიერი ალერგია შეიძლება ასთმის გამომწვევადაც მოგვევლინოს.
დიაგნოსტირებული ასთმის მქონე ბავშვებს აქვთ საკვებისმიერი ანაფილაქსიის დიდი რისკი.
მკურნალობა:
საკვებისმიერი ალერგიის განკურნება შეუძლებელია, თუმცა შეგიძლიათ თავიდან აიცილოთ, ან მინიმუმამდე დაიყვანოთ ალერგიული რეაქციების ალბათობა.
ალერგიის პროფილაქტიკის საუკეთესო საშუალებაა ალერგენთან კონტაქტის თავიდან აცილება. ზოგიერთი ადამიანისათვის კვებით ალერგენთან მხოლოდ შეხებაც კი მძაფრ ალერგიულ რეაქციას იწვევს, ამიტომ:
    ყოველთვის ყურადღებით წაიკითხეთ დაფასოებული და კომბინირებული პროდუქტების შემადგენლობა, ხომ არ შეიცავს ის თქვენთვის საშიშ ალერგენს.
    მოგზაურობისას, სადაც არ უნდა იყოთ, ეცადეთ თქვენთვის საკვები ინდივიდუალურად მოამზადებინოთ.
    ნუ ეცდებით ახალი, თქვენთვის უცნობი და ეგზოტიკური საკვების გასინჯვას.
    თუ შეძლებთ, პერიოდულად მოაწყვეთ განტვირთვის დღეები: წყლით, ბრინჯით, ხილით, ბოსტნეულით და ა.შ..
    მიიღეთ საკმაო რაოდენობით სითხე – დღეში 2 ლიტრი მაინც, უმჯობესია წყალი (თუ ამაში ჯანმრთელობის საერთო ფონი არ გიშლით ხელს: გულ-სისხლძარღვთა, თირკმელების ქრონიკული დაავადებები და სხვა).
    ეცადეთ შეინარჩუნოთ ჯანმრთელი ფიზიკური ფორმა: ივარჯიშეთ, ისეირნეთ სუფთა ჰაერზე და სხვა.
უკვე განვითარებული ალერგიული მდგომარეობის შესამცირებლად, განსაკუთრებით მაშინ, როცა კვებისმიერი ალერგიული რეაქცია პირველადია, ძლიერია და მიზეზი ბოლომდე დადგენილი არ არის, საჭიროა:
1. სასწრაფოდ გადასვლა მკაცრ დიეტურ კვებაზე, რომელიც დღიური რაციონიდან გამორიცხავს ყველა შესაძლო ალერგიულ საკვებ პროდუქტს (რეკომენდირებულია ისეთი საკვების მიღება, როგორიცაა: ბრინჯი, მაწონი, ვაშლი, მჭლე ძროხის ხორცი და ა.შ.) ასეთი კვება უნდა გაგრძელდეს რამდენიმე დღის, ხანდახან რამდენიმე კვირის განმავლობაშიც, ალერგიის ნიშნების გაქრობამდე, რის შემდეგაც, ნელ-ნელა ფართოვდება მისაღები საკვების ნაირსახეობა, რაც, უმჯობესია, გაკეთდეს ექიმის მეთვალყურეობის ქვეშ.
2.ანტიალერგიული და ანტიასთმური პრეპარატების გამოყენება (მხოლოდ ექიმის დანიშნულებით): ანტიჰისტამინური (მაგალითად, სუპრასტინი, ტავეგილი, დიაზოლინი, კლარიტინი, ზადიტენი და ა.შ) ჰორმონული (პრედნიზოლონი), სისხლძარღვების შემავიწროვებლები (ადრენალინი), ბრონქების გამაფართოებლები და სხვა.

No comments:

Post a Comment